Z jakich materiałów powinny być wykonane garnki i patelnie domowego szefa kuchni?
01.06.2023Poznaj zalety garnków kuchennych Lunasol z nierdzewnej stali lub aluminium z powierzchnią nieprzywierającą
Jeśli chcesz gotować efektywnie, musisz wziąć pod uwagę materiał, z którego wykonane są garnki i patelnie. Aby służyły one jak najdłużej, należy o nie odpowiednio dbać. Który mate-riał jest najlepszy dla Ciebie i kiedy jest odpowiedni czas na wymianę sprzętu kuchennego?
Stal
nierdzewna
zapewnia długą żywotność
Główne zalety to trwałość i stylowy wygląd. Ponadto garnki i patelnie ze stali nierdzewnej nadają się do wszystkich rodzajów płyt grzewczych i piekarnika kuchennego. Można w nich z łatwością przygotowywać posiłki w dowolny sposób. Ich czyszczenie nie wymaga prawie żadnego wysiłku, ponieważ można je również myć w zmywarce. Czysta stal nierdzewna nie jest dobrym przewodnikiem ciepła, co rozwiązaliśmy za pomocą dna typu „sandwich“. Na przykład pięciowarstwowe dno garnka Merkur zawiera również miedź lub aluminium, dzięki czemu ciepło jest równomiernie rozprowadzane na całej powierzchni.
Z powłoką
ILAG XERADUR 2
nic Ci się nie przypali
Jeśli
potrzebujesz wszechstronnego pomocnika kuchennego o trwale dobrym wyglądzie,
się-gnij po głęboką
patelnię Saturn. Dzięki wysokim krawędziom możesz z łatwością
mieszać i smażyć kurczaka lub gotować ryż. Wnętrze patelni pokryte jest
powłoką ILAG XERADUR 2, która zapobiega przypalaniu się jajek nawet w
temperaturze 300 °C.
Korzystnie
cenowo aluminium
z powłoką nieprzywierającą
Po miedzi jest to drugi najlepszy przewodnik ciepła. Aluminiowe garnki i patelnie zachwycą nie tylko niską ceną, ale również wagą. Ich wnętrze pokryte jest powłoką nieprzywierającą, co przynosi dodatkowe korzyści. Są łatwe w czyszczeniu, a do przygotowania potraw zużywają minimalną ilość oleju. Można na nich smażyć steki, naleśniki, jajecznicę i inne przekąski, które mogą przypalić się na innych materiałach. Na przykład patelnia Uranus Black ma wiel zalet i posiada wskaźnik ciepła, który zmienia kolor na czerwony po optymalnym podgrzaniu.
Wymaga specjalnej pielęgnacji
Gdy powierzchnia nieprzywierająca ulegnie uszkodzeniu, może utracić wyżej wymienione właściwości. Podczas przygotowywania potraw nie należy mieszać ich z metalowymi akcesoriami. Do czyszczenia należy używać miękkiej gąbki lub miękkiej szczotki. Należy unikać ustawiania naczyń jedno na drugim, ponieważ dno garnków lub patelni może porysować powierzchnię nieprzywierającą. Jeśli zastosujesz się do tych rad, nie ma powodu, aby Twój sprzęt uległ uszkodzeniu. Dzięki temu gotowanie będzie zdrowe i wydajne na dłuższą metę.
Na wysokiej jakości sprzęt nigdy nie jest za późno
Jeśli Twoje naczynia kuchenne mają widoczne zadrapania, nieumyte plamy tłuszczu lub poluzowany uchwyt, prawie na pewno minęła data ich przydatności do spożycia i należy je wymienić. Ogólnie rzecz biorąc, zawsze jest dobry czas na zakup wysokiej jakości sprzętu. A jeśli interesują Cię inne cechy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniego sprzętu, czytaj dalej: