Proste wskazówki, jak dbać o sztućce
31.01.2023Przedłuż jego żywotność sztućców do maksimum
Sztućce ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe, neutralne smakowo, bezpieczne dla zdrowia i stabilne wymiarowo. Z czasem jednak, nawet w przypadku najlepszej jakości, może pojawić się osad lub matowe plamy. Jak tego uniknąć?
Oczywiście po każdym użyciu należy koniecznie umyć sztućce. Zapobiega to długotrwałemu kontaktowi z żywnością, który może uszkodzić jej powierzchnię lub ją odbarwić. Jeżeli przyjmiesz te kilka wskazówek, Twoje sztućce będą błyszczeć przez bardzo długi czas.
Wskazówki dotyczące pielęgnacji sztućców
Mycie ręczne:
•
Sztućce należy myć natychmiast po każdym użyciu.
• Nie zostawiaj sztućców w zlewie ani nie mocz w wodzie przez dłuższy
czas. Zawarte w wodzie sole mineralne mogą uszkodzić powierzchnię.
• Podczas czyszczenia należy używać miękkiej gąbki i detergentu bez
właściwości ściernych (abrazyjnych). Należy pamiętać, aby nie używać
gąbek metalowych.
• Po umyciu osusz miękką szmatką
W zmywarce:
•
Nie należy pozostawiać używanych sztućców w zamkniętej, wilgotnej
zmywarce.
• Sprawdź czy jest wystarczająca ilość soli i pasty lub czy nie jest
przedawkowana z solą i pastą.
• Usuń kamień z myjki przynajmniej raz, a najlepiej trzy razy w roku.
• Upewnij się, że sztućce nadają się do mycia w zmywarce. Jeżeli
sztućce zostały kupione w naszym sklepie internetowym, znajdziesz tę
informację w szczegółach produktu na stronie SolaPoint.
• Umieść sztućce w koszyku do góry nogami. Najlepiej użyć szuflady na
sztućce, aby przechowywać je osobno, tak aby elementy nie dotykały się.
Odpowiednie sortowanie zabezpieczy sztućce przed zarysowaniami i plamami.
• Po zakończeniu cyklu mycia należy natychmiast wyjąć sztućce i osuszyć
je suchą szmatką.
• Posrebrzane sztućce i stal nierdzewną należy myć osobno, ponieważ
każdy kontakt tych materiałów może powodować reakcje chemiczne szkodliwe
dla srebra. Dzięki temu sztućce posrebrzane nie zmatowieją i nie stracą
z czasem swojego piękna.
• Nie należy wkładać zardzewiałych naczyń do zmywarki. Rdza podczas
procesu mycia unosi się na powierzchni (jest to tak zwana „rdza
pływająca“) i może osadzać się również na sztućcach.
Zachowaj ostrożność podczas mycia noży
Zwróć
szczególną uwagę na ostrza noży, których ostrość zależy od zawartości
węgla. To oczywiście oznacza, że ostrza są bardziej podatne na korozję,
jeśli nie są odpowiednio przechowywane i myte. Sola zaleca, aby nie
pozostawiać sztućców namoczonych lub nie przechowywać w wilgotnym
środowisku, ponieważ może dojść do korozji, zwłaszcza w przypadku ostrzy
noży. Oprócz tego sztućce mogą również zacząć tracić swój blask.
Dzieje się tak na skutek normalnego zużycia, a dzięki polerkom do stali
nierdzewnej można sztućcom z powodzeniem przywrócić blask.
Jeśli Twoje sztućce straciły swój blask lub są na nich plamy rdzy, można
to naprawić. Więcej dowiesz się tutaj.