Letnie drinki mieszane: 8 smacznych i łatwych przepisów, które możesz przygotować sam
30.07.2024W stylowych kieliszkach na nóżce Lunasol
Zwykle degustujemy dobre wino z kieliszka na nóżce. Czy sięgnęlibyście po niego, nawet gdybyście mieli ochotę na drink? Elegancki kieliszek potęguje doznania smakowe. Bo pijemy nie tylko ustami, ale również oczami. We współpracy z profesjonalnymi barmanami przygotowaliśmy dla was osiem świetnych receptur na letnie drinki. Pokażemy wam, jak je podawać stylowo.
Przepisy wideo
na stylowe drinki mieszane
Nie mamy nic przeciwko piwu i winu, ale w tych temperaturach potrzebujesz napój z kostką lodu. Profesjonalni barmani przygotowali dla Ciebie osiem różnych przepisów na letnie drinki, do których potrzebujesz tylko kilku składników i są odpowiednie także dla początkujących. Zgodnie z dewizą — im prościej, tym lepiej. To 4 klasyki i 4 nowości, które zaskoczą Ciebie i Twoich gości. W naszych pięknych szklankach drinki prezentują się najlepiej i obiecują doskonałe doznania smakowe. Możesz więc zrezygnować ze spaceru do baru i trzymać nogi na ogrodowym leżaku lub hamaku. Przede wszystkim: „Ice, Ice Baby“, bo letni drink musi być podany na zimno. Na zdrowie i cincin!
Wszystko do stylowego mieszania drinków
Jeśli chcesz przygotowywać drinki jak prawdziwi mistrzowie, będziesz potrzebować profesjonalnego wyposażenia barmańskiego. Bez względu na to, czy sięgniesz po którąś z nowości Basic, czy też kompletny zestaw Cocktail, sama przygotowanie będzie niesamowitym doświadczeniem. Must have to łyżka z rękojeścią wkręcaną i dwustronny miarkownik, który pomoże Ci precyzyjnie dozować składniki w mililitrach. Całe wyposażenie barmańskie możesz również nabyć z czarnym wykończeniem PVD, które nadaje mu specjalny wygląd.
Sorrento Sparkle
w cytrynowych objęciach
Drink Sorrento Sparkle ma w sobie coś z wakacji. Jego smak przeniesie Cię prosto na słoneczne wybrzeże Włoch.
Jest dość prosty w przygotowaniu, więc bez problemu przyrządzisz go dla wszystkich gości na garden party.
3 cl mrożonego Limoncello *
10 cl musującego wina
3 maliny do dekoracji
BIO cytryna
lód
POLECAMY KIELISZEK
Optima
Line Lunasol 660 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do kieliszka do wina wlej kolejno Limoncello i wino musujące. Uzupełnij
lodem. Wymieszaj delikatnie łyżką i udekoruj malinami. Z umytej cytryny
odkrój kawałek skórki wielkości monety, wyciśnij olejki eteryczne ze
skórki nad szklanką. Bogaty aromat cytrusów dociera w ten sposób na
powierzchnię drinka i wzmacnia jego aromat. Włóż ją do drinka
i podawaj.
* Limoncello to jeden z popularnych we Włoszech likierów owocowych.
Jego historia pisana jest od ponad stu lat. Wytwarzany jest ze skórki cytryn,
którą ługuje się w czystym alkoholu. Można go również łatwo przygotować
w domu.
Hugo
orzeźwienie z czarnego bzu
Aromatyczny dzięki mięcie, orzeźwiający dzięki bzowi. Pochodzący z regionu Trentino-Alto Adige,
drink Hugo szybko stał się popularny poza granicami Włoch. Najlepiej smakuje z domowym syropem z czarnego bzu.
10 cl musującego wina
2 – 3 cl syropu z kwiatów czarnego bzu
5 cl wody sodowej
6 listków mięty
ćwiartka cytryny
lód
POLECAMY KIELISZEK
21st
Lunasol 810 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Syrop z czarnego bzu i wino musujące wlej do kieliszka do wina i uzupełnij
lodem. Udekoruj ćwiartką cytryny i listkami mięty. Uzupełnij wodą sodową
i delikatnie wymieszaj. Napój serwuj ze słomką.
Wskazówka: Jeśli masz wybór, sięgnij po miętę marokańską. Ma
najwięcej olejków eterycznych i dzięki temu szczególnie silny aromat. Jest
znacznie smaczniejsza od innych odmian mięty.
Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé
víno.
Prince of Wales
eksplozja niespodziewanych smaków
To jeden ze światowych klasyków, których warto spróbować. Mówi się, że ten drink został stworzony przez Edwarda VII, księcia Walii, króla Anglii w latach 1901–1910. Można by pomyśleć, że bardziej przypadnie do gustu panom. W efekcie jednak otrzymujemy delikatny, bąbelkowy napój, który zaskoczy nas eksplozją niespodziewanych smaków.
10 cl musującego wina
2 cl koniaku
1 cl Triple sec (aromatyczny likier pomarańczowy)
1 kreska Angostury bitter
skórka z BIO pomarańczy (jako dekoracja)
POLECAMY KIELISZEK
21st
Lunasol 250 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Stopniowo wlewaj koniak, Triple sec i Angosturę do schłodzonego kieliszka do
szampana. Wlej schłodzone wino musujące. Z umytej pomarańczy wytnij pasek
skórki, wyciśnij z niej olejki eteryczne nad szklanką. Dzięki temu bogaty
aromat cytrusów zostaje na powierzchni drinka i wzmacnia jego aromat. Włóż
ją do drinka i podawaj.
Wskazówka: Istnieje wiele wariantów mieszania tego drinka. Koniak
można zastąpić brandy lub żytnią whisky. My preferujemy koniak, który
pięknie łączy się z winem musującym, ponieważ oba są na bazie
winogron.
Mimosa
pikantna pobudka
Leniwy niedzielny poranek lub spotkanie z przyjaciółmi zostanie przyjemnie rozpoczęte przez szklaneczkę drinka Mimoza. W Ameryce tradycyjnie podaje się go gościom rano po weselu. Istnieją dwie wersje jego pochodzenia – francuska, w której został stworzony przez barmana w 1925 roku w hotelu Ritz w Paryżu, lub amerykańska, w której został wymyślony przez reżysera Alfreda Hitchcocka w San Francisco w latach 40. XX wieku.
10 cl Prosecco
6 cl świeżego soku z pomarańczy
POLECAMY KIELISZEK
Univers
Lunasol 205 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podaje się go w kieliszku do szampana, który powinien być dobrze schłodzony,
podobnie jak składniki. Ma piękny żółty kolor i ostry smak dzięki sokowi
z pomarańczy. Jednak swoją nazwę bierze od angielskiej nazwy akacji, drzewa
o jaskrawożółtych kwiatach.
Wskazówka: Zwróć szczególną uwagę na jakość soku
pomarańczowego. Napój najlepiej smakuje ze świeżo wyciśniętym sokiem
z jednej lub dwóch pomarańczy (może być też z miąższem).
Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé
víno.
Aperol Spritz
pomarańczowy symbol lata
Dlaczego jest tak popularny na świecie? Unikalne połączenie gorzkiego i słodkiego smaku będzie właściwą odpowiedzią. Aperol Spritz – pomarańczowy symbol lata i wakacyjnej wygody. Po raz pierwszy pojawił się na scenie drinków w latach 50-tych, więc najwyższy czas, aby zrobić go w domu i cieszyć się nim na tarasie lub w stroju kąpielowym przy basenie.
8 cl Prosecco
6 cl Aperolu *
4 cl wody sodowej
BIO pomarańcza
kostki lodu
POLECAMY KIELISZEK
Green
Wave Lunasol 765 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Stopniowo wlewaj Aperol i lód do kieliszka do czerwonego wina. Wlej Prosecco
i wodę sodową. Wymieszaj delikatnie łyżką, aby smaki się połączyły,
ale zachowały bąbelki. Udekoruj dwoma plastrami pomarańczy. Podawaj ze
słomką.
* Aperol to ziołowy aperitif, którego historia rozpoczęła się w
1919 roku. Pochodzi z północno-wschodniego regionu Włoch. Powstaje poprzez
ługowanie goryczki, rabarbaru i ekstraktów z pomarańczy z mieszanką
ziół. Ma niską zawartość alkoholu – tylko 11 procent, co jest idealne
na parne letnie dni.
Campari Tocco Rosso
zmysłowy smak
Zmysłowa nazwa napoju, luźno tłumaczona z włoskiego jako „czerwony dotyk“, smakuje równie zmysłowo. Samo Campari jest symbolem przyjemności, a w połączeniu ze słodkim syropem z bzu i pysznym musującym Prosecco obiecuje wyrafinowane doznania dla kubków smakowych. Już sam widok eleganckiego kieliszka do wina pełnego truskawek, mięty, lodu i różowego napoju zachęca, by w romantycznym nastroju cieszyć się ciepłym letnim wieczorem.
3 cl Campari *
2 cl syropu z czarnego bzu
6 cl Prosecco
garść truskawek
listki mięty
kostki lodu
POLECAMY KIELISZEK
Anno
Lunasol 450 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do kieliszka do wina wlej Campari, syrop z czarnego bzu i lód. Dopełnij
winem musującym i udekoruj świeżą miętą i truskawkami. Czerwone Campari
nadaje drinkowi nie tylko czerwony kolor, ale także świeży słodki aromat.
* Likier Campari jest jednym z korzennych bitterów, a jego sekretna
receptura składa się z około 50 różnych ziół, gorzkiej pomarańczy
i soczystych jagód. Bittery wywodzą się z medycyny. Początkowo były
produkowane w celu łagodzenia problemów trawiennych, a dopiero później
stały się częścią kultury napojów.
Bellini
włoska klasyka
Świeże brzoskwinie z ogrodu prosto do Twojego schłodzonego Bellini. Idealny letni aperitif, a przy tym dość prosty w przygotowaniu. Został wymyślony w słynnym barze Harry's w Wenecji. Pięknie łączy aksamitne bąbelki wytrawnego wina musującego i orzeźwiający smak brzoskwiniowego puree.
10 cl Prosecco
5 cl świeżego puree brzoskwiniowego
POLECAMY KIELISZEK
Crystal
Lunasol 210 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do schłodzonego kieliszka do szampana wlej brzoskwiniowe puree, uzupełnij
winem musującym (oba składniki lej po wewnętrznej ściance przechylonego
kieliszka) i delektuj się.
Wskazówka: Smak Bellini jest lekki i delikatny, nadaje się do
przystawek lub przekąsek. Pamiętajcie – sezon na brzoskwinie to sezon na
Bellini.
Pro nealko verzi doporučujeme použít nealkoholický sekt/šumivé
víno.
Prosecco Royal
królewskie party
Najlepsze drinki zwykle są najprostsze. Należy do nich stary dobry klasyczny Prosecco Royal, który jest wariacją na temat słynnego francuskiego Kir Royal (gdzie zamiast Prosecco używa się francuskiego szampana). Jego nazwa pochodzi od nazwiska księdza Félixa Kiry, bohatera francuskiego ruchu oporu podczas II wojny światowej i burmistrza francuskiego miasta Dijon. Niektóre historie twierdzą, że Kir wymyślił napój po tym, jak naziści skonfiskowali wszystkie czerwone wina z regionu Burgundii. Zmieszał drinka z dostępnym białym winem, które smakowało jak czerwone. Czy to prawda, czy nie, warto spróbować tego pysznego napoju.
10 cl Prosecco lub wina musującego
2 cl Crème de Cassis (słodki likier z czarnej porzeczki) *
Jeśli organizujesz imprezę dla większej ilości osób, polecamy zrobić drinka w większej ilości:
1 butelka Prosecco lub wina musującego
100 ml Crème de Cassis
drobne owoce leśne
POLECAMY KIELISZEK
Flow
Lunasol 300 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Prosty i wyrafinowany jednocześnie. W schłodzonym kieliszku do szampana
umieść drobne owoce leśne – jeżyny, maliny lub czarne porzeczki. Zalej
Crème de Cassis i Prosecco. Świetny jako toast na uroczyste okazje, ale
także na garden party.
* Crème de Cassis jest wytwarzany z czarnych porzeczek uprawianych w
Dijon we Francji. Jest idealny do drinków, ale także do słodkich
deserów.
Directors: Marko Viskupič & Mária Dzianová
Assistant Director: Nikola Nosianová
Bartenders: Róbert Šajtlava & Lucia Ratkovská
Video: Patrik Reguli & Peter Lipták
Photography: Ivana Fiantoková & Tomáš Slovák
Make-up Artist: Katarína Zuzulová
Copywriter: Kristína Brezinová R.
Location: Pálenica Jelšovce