Jak prawidłowo spożywać posiłki przy stole
15.05.2020Zrób dobre wrażenie z idealnie nakrytym stołem i dowiedz się, w jaki sposób należy obchodzić się prawidłowo ze sztućcami.
Dostałeś zaproszenie na uroczysty bankiet lub
chciałbyś zaskoczyć swoich bliskich królewską ucztą jak z bajki? Tak czy
inaczej, powinieneś zwrócić uwagę na dotrzymywanie (przynajmniej)
podstawowych zasad podczas spożywania posiłków.
W jaki sposób położyć sztućce na stole?
Nie możesz się doczekać, gdy oczarujesz
swoich gości nowymi sztućcami? Szczerze mówiąc, jeśli położysz sztućce
na stole w sposób nieuporządkowany, niestety nie uzyskasz takiego efektu.
Każdy element, nawet mała łyżeczka ma swoje dokładnie ustalone miejsce na
stole.
W przypadku menu składającego się z kilku dań, należy posługiwać się
starą zasadą:
- Łyżka i nóż leżą po prawej stronie
- Widelec znajduje się po lewej stronie
w przypadku menu składającego się z kilku dań, sztućce należy układać na stole w następujący sposób:
Po lewej stronie talerza:
- Widelec do sałatek
- Widelec do ryb
- Widelec do dań głównych
Po prawej stronie talerza:
- Nóż do sałatek
- Łyżka do zupy
- Łyżeczka
- Nóż do ryb
- Nóż do dań głównych
Nad talerzem:
- Nóż deserowy
- Łyżka deserowa
- Widelec deserowy
Jednak pamiętaj, z przepełnionym stołem wiąże się również dyskomfort,
dlatego z lewej strony nie umieszczaj więcej niż trzech sztućców, natomiast
z prawej strony nie powinno znajdować się więcej niż 4 sztućce. Lepiej
przynieś je później, razem z kolejnym daniem.
W jaki sposób należy korzystać ze sztućców?
Tak samo, jak nakrywanie do stołu, również korzystanie ze sztućców ma swoje zasady. Pierwszą zasadą, całkowicie trywialną jest odpowiedni chwyt. Nóż należy wziąć do prawej ręki, natomiast widelec do lewej ręki. Jeżeli jesteś osobą leworęczną, zrób to oczywiście na odwrót.
Inne zasady:
- Nie oblizuj noża
- Nie skrob po talerzu
- Nie wkładaj kawowej łyżeczki do ust
- Nie wycieraj noża o jedzenie lub o widelec
- Nie wkładaj sztućców do sałatek lub innych misek
+ Trik ze sztućcami
Skończyłeś posiłek czy tylko robisz sobie
krótką przerwę? Nie pozwól, aby kelner musiał zgadywać. Powiedz to za
pomocą sztućców. Nóż i widelec mają swój własny ,,język‘‘,
którego można się bardzo łatwo nauczyć. Wystarczy, gdy wyobrazisz sobie
talerz jako zegar a nóż i widelec jako wskazówki zegara. Poprzez „Podróż
w czasie“ zasygnalizujesz następująco:
Pauza:
Sztućce leżą otwarte na talerzu. Wskazówki na czwartej i ósmej
godzinie.
Skończony posiłek:
Sztućce leżą równolegle do środka. Wskazówki na czwartej godzinie
i dwudziestej minucie.
Lub po prostu zjedz posiłek do ostatniego okrucha, a wszyscy będą wiedzieć,
że Ci smakowało.
Smacznego!