Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł

Dlaczego 1 nóż to za mało

02.03.2022

Odkryj zalety noży do chleba, mięsa lub warzyw

Dlaczego 1 nóż to za mało

Jak długo można słuchać orkiestry, która gra tylko na jednym instrumencie – na przykład na flecie?
Czy murarz byłby w stanie zbudować dobry dom, gdyby dokonywał pomiarów, mieszał zaprawę i równał ściany poziomicą?
A czy krojenie może być zabawne i efektywne, jeżeli szef kuchni robi wszystko jednym nożem? Właśnie tym tematem zajmiemy się
w pierwszej części nowej serii o nazwie Akademia Krojenia Lunasol.



Mistrz krojenia potrzebuje
idealnego zestawu noży

Poszczególne noże opracowane tak, aby pasowały do określonego rodzaju krojenia. Dlatego tak ważne jest posiadanie kompletnego zestawu. Przykładowo wąskie ostrze dotrze do każdej szczeliny w mięsie, małe ostrze sprawniej obiera ziemniaki, a wysokie ostrze lepiej sieka zioła.

Prawdopodobnie zapytasz – a czy nie jest to niepotrzebny luksus? Odpowiedzielibyśmy – czy naprawdę będzie to oszczędność,
jeżeli zniszczysz swój “uniwersalny” nóż, utworzysz za dużo odpadków lub zdeformujesz chleb podczas krojenia?



Podstawowy podział noży

badge

Podstawowy podział noży





Do chleba

Do chleba

Zęby noży do chleba przecinają chleb tak łatwo, że trudno jest powrócić do poprzedniego noża. Dla jeszcze większego komfortu polecamy drewnianą deskę do krojenia Gaya Wooden.

Do chleba 1



Do chleba
Noże do steków

Noże do steków

Noże do steków

Noże tego typu są zasadniczo przeznaczone do krojenia wszystkiego, czego nie można przekroić zwykłym nożem – oprócz steków można ich używać także do pizzy lub hamburgerów.

Noże do steków 2


Do sera

Do sera

Ostrze noża jest specjalnie przystosowane do wykonywania dwóch następujących po sobie czynności – najpierw kroi się twardy ser w plastry, a następnie przebija się je końcówką.

Do sera 3



Do sera
Nóż Santoku

Nóż Santoku

Nóż Santoku

Według Japończyków nóż ten nadaje się do trzech rzeczy – krojenia, siekania i szatkowania. Ma grubsze i szersze ostrze z ząbkami.
Umożliwia to dostęp powietrza między ostrzem a żywnością, dzięki czemu surowiec nie przywiera do ostrza, lecz zsuwa się na deskę.
Szerokich ostrzy można również używać jako łyżek – nabieraj pokrojone mięso lub warzywa i wrzucaj je do garnka.

Nóż Santoku 4


Do porcjowania

Do porcjowania

Dzięki wąskiemu i długiemu ostrzu można dostać się do każdej szczeliny w kurczaku, łososiu lub innym rodzaju mięsa. Zręcznie oddziela kość, staw lub gruczoł od pozostałych części. Jeżeli jesteś smakoszem, nie może zabraknąć jednego z tych noży w Twoim wyposażeniu.

Do porcjowania 5



Do porcjowania
Do warzyw i owoców

Do warzyw i owoców

Do warzyw i owoców

A jeżeli lubisz dodawać warzywa do mięsa, docenisz noże z mniejszymi ostrzami i rękojeściami. Noże te doskonale obierają ziemniaki, ale potrafią też na przykład usuwać pestki jabłek.

Do warzyw i owoców 6


Noże do sushi i sashimi

Noże do sushi i sashimi

Posiadają bardzo długie ostrze i mogą być używane do krojenia idealnie cienkich plasterków. Są przystosowane dla osób praworęcznych – ostrze jest szlifowane jednostronnie, dodatkowo ergonomicznie została ukształtowana rękojeść z drewna dębowego.

Noże do sushi i sashimi 7



Noże do sushi i sashimi


Zamów online swój idealny zestaw

Czy wiesz już, jakich noży potrzebujesz w swojej kuchni? Mamy nadzieję, że wszystkie rodzaje
krojenia będą się odbywać bez znaczącego zacięcia. Nie przestawaj nas obserwować.
W kolejnej odsłonie Akademii Krojenia Lunasol zajmiemy się innym ciekawym tematem.

button
badge