Dlaczego 1 nóż to za mało
02.03.2022Odkryj zalety noży do chleba, mięsa lub warzyw
Jak
długo można słuchać orkiestry, która gra tylko na jednym instrumencie –
na przykład na flecie?
Czy murarz byłby w stanie zbudować dobry dom, gdyby dokonywał pomiarów,
mieszał zaprawę i równał ściany poziomicą?
A czy krojenie może być zabawne i efektywne, jeżeli szef kuchni robi
wszystko jednym nożem? Właśnie tym tematem zajmiemy się
w pierwszej części nowej serii o nazwie Akademia Krojenia Lunasol.
Mistrz
krojenia potrzebuje
idealnego zestawu noży
Poszczególne noże opracowane
tak, aby pasowały do określonego rodzaju krojenia. Dlatego tak ważne jest
posiadanie kompletnego zestawu. Przykładowo wąskie ostrze dotrze do każdej
szczeliny w mięsie, małe ostrze sprawniej obiera ziemniaki, a wysokie ostrze
lepiej sieka zioła.
Prawdopodobnie zapytasz – a czy nie jest to niepotrzebny luksus?
Odpowiedzielibyśmy – czy naprawdę będzie to oszczędność,
jeżeli zniszczysz swój “uniwersalny” nóż, utworzysz za dużo odpadków
lub zdeformujesz chleb podczas krojenia?
Podstawowy podział noży
Do chleba
Zęby noży do chleba przecinają chleb tak łatwo, że trudno jest powrócić do poprzedniego noża. Dla jeszcze większego komfortu polecamy drewnianą deskę do krojenia Gaya Wooden.
Noże do steków
Noże tego typu są zasadniczo przeznaczone do krojenia wszystkiego, czego nie można przekroić zwykłym nożem – oprócz steków można ich używać także do pizzy lub hamburgerów.
Do sera
Ostrze noża jest specjalnie przystosowane do wykonywania dwóch następujących po sobie czynności – najpierw kroi się twardy ser w plastry, a następnie przebija się je końcówką.
Nóż Santoku
Według Japończyków nóż ten
nadaje się do trzech rzeczy – krojenia, siekania i szatkowania. Ma grubsze
i szersze ostrze z ząbkami.
Umożliwia to dostęp powietrza między ostrzem a żywnością, dzięki czemu
surowiec nie przywiera do ostrza, lecz zsuwa się na deskę.
Szerokich ostrzy można również używać jako łyżek – nabieraj pokrojone
mięso lub warzywa i wrzucaj je do garnka.
Do porcjowania
Dzięki wąskiemu i długiemu ostrzu można dostać się do każdej szczeliny w kurczaku, łososiu lub innym rodzaju mięsa. Zręcznie oddziela kość, staw lub gruczoł od pozostałych części. Jeżeli jesteś smakoszem, nie może zabraknąć jednego z tych noży w Twoim wyposażeniu.
Do warzyw i owoców
A jeżeli lubisz dodawać warzywa do mięsa, docenisz noże z mniejszymi ostrzami i rękojeściami. Noże te doskonale obierają ziemniaki, ale potrafią też na przykład usuwać pestki jabłek.
Noże do sushi i sashimi
Posiadają bardzo długie ostrze i mogą być używane do krojenia idealnie cienkich plasterków. Są przystosowane dla osób praworęcznych – ostrze jest szlifowane jednostronnie, dodatkowo ergonomicznie została ukształtowana rękojeść z drewna dębowego.