#3 Rytuały kawowe: Egzotyczna latte z czarną herbatą pachnącą przyprawami
07.05.2024Chai latte doskonale smakuje w kubkach Gaya
Może po prostu chcesz pominąć kawę, ale jednocześnie masz ochotę na latte. Idealnym wyborem jest pachnąca chai latte, która rozgrzewa, orzeźwia i przynosi pikantną przyjemność.
Chai latte ma swoje korzenie w Indiach, gdzie „chai” oznacza po prostu herbatę. Tradycyjna masala chai to mieszanka przypraw gotowanych w czarnej herbacie, mleko i słodzik. Gładko ubite mleko nadaje mu nowoczesny charakter.
Składniki
na 1 porcję:
∙ Mieszanka przypraw (cynamon, kardamon,
goździki, anyż gwiazdkowaty, pieprz czarny, imbir)
∙ Czarna herbata
∙ Spienione mleko
Kubek Gaya,
łyżeczka do szampana latte Love Cutlery
Jak przygotować:
Krok 1
Zmiel lub zmiel mieszankę
przypraw i zagotuj ją w czarnej herbacie.
Krok 2
Herbatę przecedzić do jednej trzeciej filiżanki i zalać spienionym mlekiem.
Krok 3
Posypać cynamonem i podawać.TIP: Ulubiony wybór
miłośników kawy i herbaty na całym świecie, świetnie
smakuje także z mlekiem roślinnym (owsianym, migdałowym czy
sojowym).