Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 250 zł

#2 Kawowe rytuały: Zafunduj sobie medytacyjne doświadczenie przygotowywania kawy filtrowan

07.05.2024

Hario V60 świetnie smakuje z kubka z podwójnymi ściankami Basic Glas

#2 Kawowe rytuały: Zafunduj sobie medytacyjne doświadczenie przygotowywania kawy filtrowan

Alternatywny sposób przygotowywania kawy, który stanie się Twoim ulubionym rytuałem. Aromat świeżo zmielonej kawy, która „rozkwita” w dripperze Hario V60 jest podkreślony przez jej pysznie gładką konsystencję i czysty smak. Idealny początek dnia lub popołudniowy napar. Pokażemy Ci, jak łatwe jest przygotowanie kawy filtrowanej Hario V60.

badge

Hario V60 podniósł parzenie kawy do rangi sztuki, w której nacisk kładziony jest na jakość kawy i przyjemność z samego procesu warzenia. V60 zachęca do wolniejszego, bardziej przemyślanego podejścia do kawy, które kontrastuje ze zgiełkiem współczesnego ży­cia.

Potrzebujemy:

∙ Dripper Hario V60
∙ filtrační papíry V60
∙ 15 g średnio zmielonej, jasno palonej kawy
∙ czajnik ze zwężającą się szyjką

kubek Basic Glas Double Wall,
miedziana satynowa łyżeczka do kawy Gaya 

emo 2
Wszystkie filiżanki i szklanki
badge matcha

Procedura:

Krok 1

Umieść dripper na słoiku i włóż do niego bibułę filtracyjną.
Przepłucz ją gorącą wodą, aby pozbyć się posmaku papieru.
 

Krok 2

Dodaj świeżo zmieloną kawę do drippera. Zalej kawę co najmniej dwukrotnie. Pierwsze zalanie powinno ją całą zwilżyć.
Wlej wodę o temperaturze 93°C powolnymi, okrężnymi ruchami i pozwól jej „odpocząć” przez około 35 sekund.
Ta część procesu ekstrakcji nazywana jest kwitnieniem. Usuniesz nadmiar powietrza z kawy i zapewnisz
idealne rozprowadzenie w bibule filtracyjnej i sprzęcie.

Krok 3

Po 35 sekundach kawa jest gotowa do drugiego uzupełnienia, ponownie ruchem okrężnym,
aż do osiągnięcia około 220–250 ml w filiżance. Cały rytuał powinien zająć od trzech do trzech i pół minuty.


WSKAZÓWKA: Kawa filtrowana różni się od espresso wyższym stosunkiem wody do kawy.
To całkowicie zmienia doznania podczas picia. Espresso to mocny, skoncentrowany napój.
Nie zawiera jednak więcej kofeiny niż kawa filtrowana. Ta ostatnia jest lżejsza i bardziej
rozcieńczona, więc jest to bardziej subtelny sposób na delektowanie się kawą.
Zalecamy picie jej w czystej postaci, bez mleka.

emo 1