Doskonałe połączenie batatów, pora i marchwi w karmelu

Zrównoważone połączenie karmelizowanych warzyw, koziego sera i chrupiącego ciasta francuskiego. To oryginalne danie inspirowane kuchnią francuską zachwyci nie tylko kubki smakowe, ale także oczy. Jest doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają nietypowych, a jednocześnie zdrowych i pożywnych potraw.

Całkowity czas:
50 min

Przygotowanie:
20 min

Pieczenie:
30 min

Przepis odpowiedni do patelni tytanowej

Składniki (4 porcje):

2 łodygi pora

4 bataty

1 marchewka

10 sztuk brukselki

5 ząbków czosnku

20 g świeżego tymianku

30 g cukru

30 g masła

125 g świeżego koziego sera

Sól & pieprz

1opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Patelnia tytanowa w tym przepisie posłuży zarówno do przygotowania karmelu, jak i jako forma do pieczenia.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

2. Por pokrój na kawałki o szerokości 2 cm. Bataty obierz i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Czosnek grubo posiekaj, a listki tymianku oderwij od łodyżek.

3. Na patelni przygotuj karmel – podgrzewaj cukier na średnim ogniu, aż się rozpuści i uzyska złotobrązowy kolor. Stopniowo dodawaj masło, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta masa. Uważaj, aby karmel się nie przypalił. Zdejmij z ognia.

4. Na karmel w patelni równomiernie rozłóż przygotowane warzywa. Pomiędzy kawałki dodaj czosnek, listki tymianku i kawałki świeżego koziego sera. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec przykryj wszystko ciastem francuskim i delikatnie dociśnij.

5. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 °C.

6. Po upieczeniu ostrożnie odwróć tartę tatin na duży talerz i podawaj na ciepło.

Smacznego!