Warzywny Tarte Tatin
25-02-2025Doskonałe połączenie batatów, pora i marchwi w karmelu


Całkowity czas:
50 min
Przygotowanie:
20 min
Pieczenie:
30 min
Przepis odpowiedni do patelni tytanowej
Składniki (4 porcje):
2 łodygi pora
4 bataty
1 marchewka
10 sztuk brukselki
5 ząbków czosnku
20 g świeżego tymianku
30 g cukru
30 g masła
125 g świeżego koziego sera
Sól & pieprz
1opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
Patelnia tytanowa w tym przepisie posłuży zarówno do przygotowania karmelu, jak i jako forma do pieczenia.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
2. Por pokrój na kawałki o szerokości 2 cm. Bataty obierz i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Czosnek grubo posiekaj, a listki tymianku oderwij od łodyżek.
3. Na patelni przygotuj karmel – podgrzewaj cukier na średnim ogniu, aż się rozpuści i uzyska złotobrązowy kolor. Stopniowo dodawaj masło, aż całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta masa. Uważaj, aby karmel się nie przypalił. Zdejmij z ognia.
4. Na karmel w patelni równomiernie rozłóż przygotowane warzywa. Pomiędzy kawałki dodaj czosnek, listki tymianku i kawałki świeżego koziego sera. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec przykryj wszystko ciastem francuskim i delikatnie dociśnij.
5. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 °C.
6. Po upieczeniu ostrożnie odwróć tartę tatin na duży talerz i podawaj na ciepło.
Smacznego!

