Szybka, zdrowa i pełna smaku

Inspiracja tradycyjną kuchnią japońską wzbogacona o ulubione lokalne składniki. W tym przepisie bogaty umami smak pasty miso łączy się z aksamitną konsystencją fasoli i delikatnością duszonego brokułu, a całość dopełnia jajko sadzone. Szybkie, zdrowe i pełne smaku – idealny wybór dla tych, którzy szukają nietypowego, ale zbilansowanego dania.

Całkowity czas:
35 min

Przygotowanie:
25 min

Pieczenie:
10 min

Recept vhodný pre titánovú kolekciu

Składniki (dla 4 osób):

200 g czerwonej fasoli

250 g pieczarek

400 g brokułów

4 łodygi dymki

2 ząbki czosnku

świeży imbir

4 łyżki pasty miso

45 ml sosu sojowego

30 ml miodu

4 jajka

papryczka chili

2 łyżki smażonej cebulki

świeża kolendra

olej

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie fasoli
Fasolę dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 8 godzin.
Po namoczeniu odcedź, opłucz i włóż do tytanowego garnka tak, aby była całkowicie zanurzona. Gotuj aż do miękkości.

2. Przygotowanie warzyw
Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
Brokuły umyj, osusz i odetnij zdrewniałe końce.
Cebulę dymkę pokrój w krążki.
Czosnek obierz i drobno zetrzyj.
Imbir obierz – jedną połowę zetrzyj, a drugą pokrój w cienkie paski.

3. Przygotowanie sosu miso
W małej misce wymieszaj:
• pastę miso
• sos sojowy
• starty czosnek
• starty imbir
• miód
Wymieszaj na gładki sos.

4. Duszenie brokułu
Do garnka z wrzącą wodą włóż brokuły i blanszuj przez 8 minut.

5. Wykończenie dania
Rozgrzej tytanową patelnię z odrobiną oleju.
Podsmaż pieczarki przez około 4-5 minut, aż nabiorą koloru.
Dodaj dymkę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Dodaj ugotowaną fasolę, polej sosem miso i wymieszaj.
Podziel na miski do podania.

6. Podanie
Na tytanowej patelni usmaż jajka sadzone, spokojnie nawet bez kropli oleju.
Do każdej miski dodaj jajko i brokuły.
Posyp chili, kolendrą, smażoną cebulką i pokrojonym imbirem.

Smacznego!